Nemanja Majdov

10.08.1996.

datum rođenja

Istočno Sarajevo

mesto rođenja

183cm & 90kg

visina i težina

Ljubiša Majdov

trenerBiografija

Rođen 10. avgusta 1996. godine na Palama. Osnovnu školu Sveti Sava završio je 2011. godine kao đak generacije. 2015. godine završava srednju farmaceutsku školu u Gimnaziji i srednjoj stručnoj školi Istočna Ilidža sa odličnim uspehom. Potom svoje obrazovanje nastavlja na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta u Istočnom Sarajevu na kojem trenutno pohađa 4. godinu studija. 

Nemanja Majdov džudoom se počeo baviti u ranom detinjstvu. 2003. godine oblači svoj prvi kimono i već 16 godina u njemu niže velike uspjehe u svijetu džudoa i šire. Nemanja je od 2013. godine član Džudo kluba "Crvena Zvezda" iz Beograda, a iste godine otpočeo je svoju karijeru pod okriljem zastave Republike Srbije. Nosilac je majstorskog zvanja crni pojas 3. dan. Nemanja je još kao dečak ostvarivao velike uspehe na tatamiju. Osvajač je preko 200 medalja poletarskog i pionirskog uzrasta. U periodu od 2006.-2009. godine ostao je neporažen kada je imao niz od 198 pobjeda na prostorima bivše SFRJ. Višestruki je šampion države još od kategorije poletaraca do seniora. 2011. godine Nemanja počinje svoju profesionalnu džudo karijeru nastavljajući sa nizom uspeha. 2014. godine se penje na krov Evrope osvojivši zlato na prvenstvu Evrope u Bukureštu, a isti uspeh ponavlja i 2016. godine u Malagi i tako postaje dvostruki šampion Evrope za juniore. Na Olimpijskim igrama za mlade 2014. godine održanim u Kini okitio se srebrom. 2017. godine Nemanja Majdov se sa Svjetskog prvenstva iz Budimpešte vraća sa zlatom oko vrata. Postao je šampion sveta, a Srbija je dobila svog prvog ikada svetskog šampiona. Vicešampion je Evrope 2018. godine (Tel Aviv) i srebrni na Mediteranskim igrama 2018. godine (Tarragona).  2019. godine u martu mjesecu, osvaja svoj prvi Grand Prix u karijeri u marokanskom Marakešu. U maju iste godine osvaja i svoj prvi Grand Slam u karijeri u Bakuu. Takođe 2019. godine osvaja bronzu na svjetskom prvenstu što je druga svjetska medalja Nemanje Majdova za Srbiju. Krajem iste godine pada i Kina gdje je Nemanja osvojio svoju prvu masters medalju i prvu ikada masters medalju za Srbiju. Nemanja je svojim rezultatima osigurao titulu najboljeg džudiste ali i borca ikada sa prostora bivše Jugoslavije.

Proglašen je za najboljeg mladog sportistu Srbije 2014. godine, a iste godine postaje i ambasador sporta Republike Srpske. Najbolji je sportista iz Reublike Srpske za 2017. godine i najbolji sportista Sportskog društva "Crvena Zvezda" iste godine. dobitnik je i specijalne nagrade Olimpijskog komiteta Srbije za 2017. godinu. 9. januara 2018. godine, na dan slave Republike Srpske, Nemanja je od strane Predsednika republike odlikovan ordenom zasluga za narod. 2018. godine Nemanja je proglašen i za najboljeg sportistu grada Beograda. 05. marta 2020. na proslavi 75. rođendana Crvene Zvezde Nemanja je proglašen najboljim sportistom SD CZV, dok je njegov otac i trener Ljubiša proglašen za najboljeg trenera. Takođe je i pripadnik snaga MUP-a Republike Srpske.